Eezy

Vinkkejä aloittelevalle kevytyrittäjälle

Oletko miettinyt itsesi työllistämistä kevytyrittäjänä? Lue kevytyrittäjyyspalvelu Eezyn vinkit, mitä itsensätyöllistäjän kannattaa huomioida jo heti toimintaa aloittaessa.

Yrittäjämäisen toiminnan alkumetreillä on usein opeteltavana, käynnistettävänä ja muistettavana paljon asioita. Reilun kymmenen vuoden aikana neuvontamme on vastannut satoihin kysymyksiin, miten hinnoitella oma työ kannattavasti, miten laskuttaa ulkomailla olevaa yritystä tai kuinka markkinoida omaa osaamista. Usein kysymyksien takana paistaa myös huoli; saanko tämän homman toimimaan ihan itse, mitä jos työssä sattuukin vahinko, riittääkö oma osaaminen työllistämään minut. Vielä enemmän kuitenkin olemme saaneet kulkea rinnalla, kun toiminta on lähtenyt lentoon ja seuranneet sivusta, kun laskut toisensa perään lähtevät tyytyväisille asiakkaille.

Yksi seikka on näiden vuosien varrella tullut kristallin kirkkaaksi: mitä enemmän kartalla olet alkuvaiheessa oman itsesi työllistämiseen liittyvistä vastuista ja mahdollisuuksista, sitä nopeammin ja helpommin voit keskittyä tienaamisen kannalta olennaisimpaan: työn tekemiseen. Ihan kaikkia asioita ei kannata opetella kantapään kautta eikä yksin, ja se jos mikä on kevytyrittäjänä mahdollista.

Olemmekin koonneet kätevän listan aloittelevalle kevytyrittäjälle, jonka avulla voit helposti tarkistaa, mitä toimintaa käynnistäessä on hyvä huomioida. Kaikki kohdat eivät välttämättä koske juuri sinua juuri nyt, mutta sekin on usein aika helpottavaa, kun saa heivata asioita pois mielestään.

 1. Hinnoittelu & työstä sopiminen kirjallisesti

Hinnoittele oma työ alusta lähtien kannattavaksi ja sovi töistä kirjallisesti. Tätä et tule katumaan, mutta usko pois, sitä kyllä jos et niin tee.

 1. Vastuuvakuutus ja tapaturmavakuutus

Kevytyrittäjänäkin tarvitset kunnolliset vakuutukset ja esimerkiksi Eezyn kautta ne hoidetaan automaattisesti rekisteröitymisen yhteydessä.

 1. Oman työn laskutus, maksuhuomautukset ja perintä

Ota haltuun yleisimmät maksuehdot, alv-kannat ja kulujen laskuttaminen asiakkaalta. Laskun tekeminen on simppeliä, kun perusasiat ovat hallussa. Jos lasku ei tulekaan maksetuksi ajallaan, maksuhuomautukset ja perintä kannattaa antaa ulkopuolisen hoidettavaksi. Esim. Eezyllä ne kuuluvat palvelumaksuun.

 1. Työstä aiheutuneet kulut

Laskuta kulut asiakkaalta jos vain mahdollista, sillä silloin ne voidaan korvata sinulle verovapaasti palkanmaksun yhteydessä. Tästä on sinulle suoraan rahallista hyötyä, mikä saattaa lisätä motivaatiotasi.

 1. Verokortti

Palkasta pidätetään aina vero, ja verokortti tuleekin toimittaa laskutuspalvelulle ennen ensimmäistä palkanmaksua. Ilman verokorttia pidätetään 60 % ennakonpidätys, ja se totisesti ilahduttaa ainoastaan verottajaa.

 1. Palkanmaksu

Kun asiakas maksaa laskun, sinulle lasketaan tuosta summasta palkka. Palkasta vähennetään samalla palvelumaksu ja laskutuspalveluille sovellettavat lakisääteiset maksut, eikä sinun tarvitse huolehtia niistä.

 1. Palkka etukäteen

Joskus saatat tarvita rahaa jo ennen kuin asiakkaasi on maksanut laskusi. Eezyn kautta sekin on mahdollista lisämaksusta. EezyExpress on kätevin tapa saada palkka heti tilille.

 1. Työttömyysturva

Ole tietoinen työttömyysturvastasi. Kevytyrittäjänä tehty työ luokitellaan työttömyysturvan kannalta yrittäjämäiseksi toiminnaksi, joka ei kerrytä palkansaajan työssäoloehtoa. Työttömyysturvaan vaikuttaa se, onko laskutuspalvelun kautta tehty yritystoiminta päätoimista vai sivutoimista. Sivutoiminen työskentely yrittäjänä ei estä työttömyysetuuden maksamista, tällöin määrässä huomioidaan yritystoiminnasta saadut tulot.

 1. YEL-vakuutus

Seuraa työtulojasi, sillä YEL-vakuutus on kevytyrittäjälle pakollinen, kun vuosityötulosi ylittää 7 799,37 € (minimiraja vuonna 2019). Voit hoitaa vakuutuksen myös Eezyn kautta.

 1. Oman työn markkinointi

Jos asiakkaita ei tipahtele toiminnan alussa ovista ja ikkunoista, omaa palvelua kannattaa markkinoida ja miettiä mistä tavoittaa kaikkein kustannustehokkaimmin potentiaaliset asiakkaat. Somemarkkinointi on edelleen hyvinkin huokeaa ja alkuun pääseminen onnistuu tarvittaessa tavikseltakin.

 1. Lakipalvelut

Jos alasi on kommervenkki tai työssä syntyy vaikeita tilanteita, saatat tarvita lainopillisia neuvoja. Lakipalvelut ovat usein melko tyyriitä, mutta esimerkiksi Eezyn kautta kevyttä neuvontaa saa jopa maksutta ja perusteellisempaa konsultointia tavallista edullisemmin hinnoin.

 1. Työtilat

Jos toimintasi vaatii työtiloja joko ihan vakituisesti tai satunnaisesti, kannattaa pohtia investoiko omiin tiloihin vai hyödyntääkö esimerkiksi coworking-tiloja tai vaikkapa kirjastoja.

 1. Oman osaaminen kehittäminen

Verkossa on paljon ilmaisia tai edullisia koulutuksia eri aiheista, joita kannattaa hyödyntää oman osaamisen kehittämiseksi. Erilaiset aamiaistilaisuudet ovat myös oivia tapoja verkostoitua niin mahdollisiin asiakkaisiin tai työkumppaneihin. Kevytyrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä Eezyn käyttäjät saavat henkilökohtaista opastusta ja neuvontaa niin puhelimitse, sähköpostilla tai vaikka sopimalla tapaamisen. Myös maksuttomat webinaarit eri aiheista kuuluvat palveluun.

Tuntuuko, että homma on hanskassa ja eikun töihin? Vai herättikö jokin kohta enemmän kysymysmerkkejä? Eezy on mukana UusioUra-tapahtumassa 04.02.2020 Kaapelitehtaalla Helsingissä. Tule ihmeessä juttelemaan ja kysymään kevytyrittäjyydestä paikan päälle!

Eezyn kautta voit toimia itsenäisesti ilman omaa yritystä, nk. kevytyrittäjänä. Palvelumme käyttö on helppoa: voit laskuttaa työsi, ilmoittaa kulusi sekä seurata laskutuksesi ja palkanmaksun tilannetta reaaliajassa. Palvelemme käyttäjiämme suurella sydämellä, yli 10 vuoden kokemuksella ja 12 paikkakunnalla ympäri Suomea. Rekisteröityneitä eezyläisiä on jo yli 25 000, tervetuloa joukkoon!  www.eezy.fi


Back to top