Digitalisaatio muuttaa työelämää nopeasti: uusia teknologioita syntyy koko ajan ja yritykset tarvitsevat henkilöstöä, joka osaa kehittää ja hyödyntää digitaalisia ratkaisuja, alustoja ja palveluja. Suomessa ICT-alalla on tällä hetkellä kova osaajapula, jota paikkaamaan eivät riitä alalle valmistuneet, vaan myös alan vaihtajille on kysyntää. Myös ICT-alan ammattilaisten on nopeasti kehittyvällä alalla huolehdittava omien tietojensa ja taitojensa päivittämisestä.
Osaajia tarvitaan jatkossa myös aivan uudenlaisiin tehtäviin ja lisäksi monen työn sisältö muuttuu. ICT-taitojen ja -ymmärryksen merkitys korostuu nyt kaikissa tehtävissä, alasta riippumatta. Vaikka oma substanssiosaaminen olisikin muulta alalta ‒ vaikka taloudesta, HR-puolelta tai hallinnosta kuten minulla, on hyvä kuitenkin ymmärtää, mitä koodaaminen tarkoittaa ja mitä sillä saa aikaan. Osaamista tarvitaan myös siihen, miten järjestelmät ja rajapinnat toimivat, sekä miten prosesseja ja toimintoja voi automatisoida helpottaakseen päivittäistä työkuormaansa.
Mitä ICT-osaamisen päivitys voisi omalla kohdallasi tarkoittaa?
FITech-verkostoyliopiston kautta on nyt mahdollista opiskella ilmaiseksi suomalaisten tekniikan alan yliopistojen tietotekniikan opintoja. Mahdollisuus on ainutlaatuinen, sillä tässä mittakaavassa yliopistotason ICT-kursseja ei ole ollut aiemmin saatavilla kuin yliopistojen tutkinto-opiskelijoille. Nyt noin 150 kurssia on vapaasti kenen tahansa opiskeltavissa täysin maksutta. Tätä tilaisuutta ei kannata ohittaa!
Katrin kurssisuositukset
Omat tärppini kevään 2020 tarjonnasta poimin Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston tarjonnasta. Aalto-yliopiston online-digitalisaatiokursseilla Introduction to Digital Transformation (1 op) ja Digital Ethics and Sustainability (1 op) saa kokonaiskuvan siitä, mitä digitalisaatio edellyttää yritysten liiketoiminnalta ja miten kestävä kehitys käännetään kilpailueduksi. Keväällä alkavalle, uudelle Introduction to Web Development and Programming -kurssille (3 op) taas kannattaa osallistua kaikkien, jotka miettivät, mitä ovat front end ja back end ja miten rakennetaan yksinkertainen verkkopalvelu.
Tampereen yliopiston kevään tarjonnassa on esimerkiksi Internet Marketing Techniques (5 op), jolla opitaan some- ja online-markkinoinnin tekniikoita sekä tehokkuuden mittaamista. Tätä voin lämpimästi suositella kaikille somemarkkinoinnin parissa työskenteleville. Milloin tahansa aloitettavissa oleva verkkokurssi Introduction to API Economy (1 op) soveltuu kaikille, jotka haluavat oppia lisää ohjelmointirajapinnoista ja siitä, miten eri järjestelmät ja sovellukset saa kommunikoimaan keskenään. Lisäksi Tampereen seudulla asuville pelikehittämisestä ja pelillistämisestä kiinnostuneille on tarjolla mielenkiintoinen lähiopetuskurssi Gamification: Theory, practice, and design (5 op).
Esimerkkikurssit ovat enimmäkseen alkeistason kursseja ja soveltuvat näin ollen lähes kenelle tahansa taustasta riippumatta. FITechin tarjonnassa on myös suuri määrä keski- ja syventävän tason kursseja, joten valikoimaa riittää myös ICT-alan ammattilaisille, jotka haluavat päivittää osaamistaan ja oppia viimeisimmät tiedot yliopistomaailmasta.
En voi luvata, että uuden oppiminen olisi helppoa, mutta palkitsevaa se on aivan varmasti. Tervetuloa mukaan kursseille!
Katri Ventus, VTM, FITechin ICT-hankkeen projektipäällikkö, FITech-verkostoyliopisto
FITech-verkostoyliopisto on tuonut Suomeen uuden, joustavan tavan opiskella. Vuonna 2019 perustettuun verkostoyliopistoon kuuluvat Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun, Tampereen, Turun ja Vaasan yliopistot sekä Åbo Akademi. Perustajajäseniä ovat myös Teknologiateollisuus sekä TEK. Lue lisää osoitteessa fitech.io.