Maisteri amikseen?

 

Minulla on jo maisterin tutkinto, miksi ihmeessä lähtisin amikseen? Minulla ei ole aikaa eikä halua tehdä toista maisteritason tai muun korkeakoulututkintoa ollakseni haluttava työmarkkinoilla. Kuulostaako tutulta?

Ammatillinen koulutus on käynyt myllerryksen lakimuutosten kautta ja uusi ideologia mahdollistaa aikaisempaa enemmän. Uusi systeemi ja mahdollisuudet ovat vielä heikosti tunnettuja eikä potentiaalia myös korkeasti koulutetuille ole avautunut arvoisellaan tavalla.

Viime vuonna UusioUra –tapahtumassa jäi erityisesti mieleen eräs käymäni keskustelu.

Nainen noin 55 v melko yleiseltä alalta maisterin paperit noin 20 v takaa. Taustalla pitkä työhistoria, mutta osaamisen päivitys jäänyt vähemmälle. Hän haastoi minua siitä, miksi ihmeessä hän edes kuuntelisi ammatillisen koulutuksen tutkinnoista, koska hän on opiskellut korkeamman tutkinnon.

Minä: Minkä koet olevan este työllistymisellesi?

Nainen: Ihan liikaa saman profiilin hakijoita.

Jatkan: Eli haasteena on se, ettei osaamisesi erotu millään tavoin. Missä osaamisessa ja millä perusteilla näkisit erottuvasi?

Nainen jää miettimään asiaan, mutta ei osaa antaa vastausta.

Kysyn: Olisiko sinulle hyötyä, olla alasi maisteri, jolla on lisäosaamista käytännön tasolla vaikka palvelumuotoilusta tai ympäristöasioista? Entä olisiko liiketoimintaosaamisesta apua? Mitäs jos hakisit lisäoppia esimiestyöstä? Voisiko jossain näistä olla sinun erottautumismahdollisuutesi?

Tässä on jo työelämässä hyvin koemusta hankkineille loistavat mahdollisuudet. Työpaikoilla tarvitaan usein alasta riippumatta perusosaamista markkinoinnista, tuotteistuksesta, ympäristö- tai turvallisuusasioista tai hyötyä voi olla vaikka kiinteistön hoidosta tai esimiestyön oppimisesta. Tutkintovalikko on laaja ja ideologia on, että ei ole pakko suorittaa välttämättä koko tutkintoa vaan tutkinnon osalla on merkitystä. Opiskella voi hyvin oppisopimuksella oman työnsä ohessa ja suoraan hyödyntää tekemäänsä omaan työpaikkaansa.

Kiinnostaako yrittäjyys?

Yrittäjän ammattitutkinto on loistava mahdollisuus viedä alkuvaiheessa olevaa yritystä oppimistehtävien kautta eteenpäin ja voit valita sisällöiksi juuri sellaisia sisältöjä joita tarvitset liiketoimintasi buustamiseen tai rakentamiseen. Voit olla jo alasi ammattilainen tai sinulla olla ihan mikä tahansa liikeidea jo mielessäsi, niin voit lähteä opiskelemaan tärkeitä sisältöjä omassa yrityksessäsi. Koulutukset voit aloittaa joustavasti ilman erillisiä yhteishakuaikoja ottamalla yhteyttä. Lisätietoja täältä.

Lue lisää yrittäjän ammattitutkinnosta.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto tulee myös 2020 mukaan UusioUra –tapahtumaan kertomaan näistä mahdollisuuksista ja tarjoamaan konkreettisia apuja eteenpäin.

Erilaisia onnistumistarinoita pääset lukemaan stadiosaa.fi –blogista.

Petra Morbin

Stadin ammatti- ja aikuisopisto, asiakkuusvastaava

 


Back to top