Mikä sinusta tulee isona? Mitä osaamista se vaatii?

Ura ei ole enää lineaarinen suora. Loikkaat uuteen useita kertoja, omaksut uutta ja pistät itsesi peliin. Uuden oppiminen on haaste, keino kehittyä. Se tarjoaa voimavaroja, joskin myös vaatii niitä. 

Joskus muutos on tavoitteellinen, joskus se vain tapahtuu. Varmaa on, että elämä on uuden oppimista myös aikuisena. Niin työelämä kuin arjessa toimiminen edellyttää uutta osaamista. Tartu niihin – elämään ja oppimiseen. Nauti niistä ja suuntaa eteenpäin.   

Kun kirjaat haaveesi ja suuntasi, niistä tulee todellisempia. Jotta niistä tulee todellisia, siirry sanoista tekoihin. Mitä haaveen toteuttaminen vaatii? Kuinka se onnistuu?  

Mikä on sinun suunnitelmasi? 

Oppiminen on aikuisena erilaista 

Opiskelu aikuisena ei ole samanlaista kuin nuorena. Suurin osa asioista on toisin. Olet nähnyt ja kokenut elämää, johon opittua peilaat. Se syventää oppimisen kokemusta. Todennäköisesti tiedät varmemmin mistä olet kiinnostunut, mitä tavoittelet ja millaisia valintoja haluat tehdä. Varmaa on, että rakentava palaute oppimistehtävästä auttaa myös aikuista oppimaan ja kehittymään.  

Opiskelukäytännöt ovat erilaiset kuin pari vuosikymmentä sitten. Verkko-opiskelu on arkea, ja oppimistehtävissä on valinnan varaa. Vaikka alkuaskelet opinnoissa tuntuisivat vierailta, käytännöt tulevat opiskellessa tutuiksi ja opiskelutaidotkin kehittyvät. Ilon aihe sekin! 

Entäpä aikuisen arki? Kuvittele se hetki, kun arjen kiireessä kalenterissa on päivän päätteeksi opintoryhmän verkkotapaaminen ja mielessä kirjoittamaton essee. Vai kuvittelisitko sittenkin sen hetken, kun kiireen jälkeen saat hetken aikaa uppoutua sinua kiehtovaan aiheeseen ja peilata siitä tarjolla olevaa tutkittua tietoa omiin kokemuksiisi? Oppiminen on aikaa itselle. Se on sinua varten. Sinä myös valitset näkökulmasi oppimiseen.  

Oppiminen on myös oppimista itsestä 

Kirjoitin eräässä opiskelijapalautteessa aikuiskasvatusta opiskelevalle opintoryhmälle seuraavasti: On ollut ainutlaatuinen etuoikeus seurata keskustelujanne, joihin puuttuminen olisi ollut turhaa, koska olette oivallisesti luoneet yhdessä tietoa! Voisipa ajatella, että olette tällä elinikäisen oppimisen polulla toteuttaneet paitsi elämänpituista (life-long), elämänsyvyistä (life-deep) niin myös elämänlaajuista (life-wide) oppimista.  

Oppimisen taito ja tahto ovat sisäsyntyisinä meissä kaikissa. Ne kannattaa ottaa käyttöön. Ehkäpä yliopisto-opinnot ovat sinua varten? Anna pikkusormi kiinnostukselle tai haaveelle, lähde matkaan ja hymyile. Avoimet yliopisto-opinnot ovat avoimet kaikille. 

Opiskelu voi olla myös jännittävää! Kaapelitehtaan UusioUra -tapahtumassa 4.2.2020 pidän puheenvuoron otsikolla Jännittäviä tarinoita opiskelusta aikuisella iällä. Uskallatko tulla kuulemaan? 

Kirsi Saurén 

Yliopistonopettaja, KT, KTM, Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto 

JYU avoimessa voit aloittaa yliopisto-opintosi jo tänään ja opiskella joustavasti verkon välityksellä lukuisia eri oppiaineita aina kauppatieteistä kasvatusalaan, psykologiasta sosiaalityöhön. Laajojen verkko-opiskelumahdollisuuksien lisäksi tarjoamme lähiopetusta myös Helsingissä. Suureen osaan opinnoista voit ilmoittautua vaikka heti. Vaalimme laadukasta opetusta ja palautetta, ja olemme tukenasi erilaisissa akateemiseen opiskeluun liittyvissä kysymyksissä.  

Avoimessa yliopistossa opiskelet samoja opintoja kuin tutkinto-opiskelijana. Voit suorittaa avoimessa tutkinnon osia ja hakea avoimen väylältä tutkinto-opiskelijaksi. Suuri osa JYU avoimen opiskelijoista opiskelee kehittääkseen osaamistaan mm. työelämän tarpeisiin. 

Tutustu JYU avoimen opintotarjontaan: avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta 

 


Back to top