Satu Mäkiselle UusioUra-tapahtuma vuonna 2020 oli käänteentekevä. Hän oli tuolloin 54-vuotias ja ollut työttömänä lähes 1,5 vuotta. UusioUra-tapahtumasta hän löysi opiskelupaikan ja uuden työpaikan. Nyt Satu kertoo oman selviytymistarinansa.
Kerro lyhyesti sinun työ- ja koulutustaustasta?
Olen koulutukseltani tietoliikennetekniikan insinööri Helsingin teknillisestä opistosta v. 1989.
Ensimmäinen työpaikkani oli Soneralla, jossa toimin erilaisissa kaupallisissa tehtävissä ensin kotimaassa ja myöhemmin myös kansainvälisissä tehtävissä.
Toinen pitkä työsuhteeni oli Fonectalla, jossa hoidin mm. operaattorisuhteita, vastasin erilaisista liiketoiminnan kehittämishankkeista sekä käynnistin uuden liiketoimintalähdön sisäisenä start-uppina.
Milloin jäit työttömäksi ja kuinka pitkään olit työttömänä?
Fonectan jälkeen kaipasin työelämään isompaa muutosta ja halusin löytää itselleni mielekästä ja omien arvojeni mukaista työtä. Jäin työttömäksi syksyllä 2019. Olin työttömänä noin 1,5 vuotta.
Miten paljon hait työpaikkoja, haitko oman alan töitä vai myös muilta aloilta?
Hain aktiivisesti töitä koko työttömyysaikani. Hain monipuolisesti eri toimialoilta sellaisia paikkoja, jotka vastasivat osaamistani ja joissa uskoin pärjääväni.
Millainen kokemus sinulle oli hakea töitä yli 50-vuotiaana?
Kyllä reilusti yli 50-vuotiaana työnhakeminen on ihan rankka kokemus ja usein tuntui, että
ikä oli selvästi rasite, vaikka sitä ei ääneen sanottukaan. Jos ei kertonut ikää, niin jotenkin haastatteluun tuntui pääsevän helpommin.
Kävitkö paljon haastatteluissa? Millaisia kokemuksia sinulla niistä oli?
Kävin useissa haastatteluissa, mutta uutta työtä ei vaan löytynyt. Joissakin tapauksissa aiemmasta kokemuksesta tuntui olevan jopa haittaa ja motivaatiotani toimia kapeamman vastuualueen tehtävissä epäiltiin ääneen. Muutenkin aiempi kokemus tuntui pikemminkin rajaavan mahdollisuuksia, vaikka itse uskon edelleen kykeneväni oppimaan uutta. Se on kuitenkin ollut edellytys pärjäämiselle koko työurani ajan.
Miten päädyit tulemaan UusioUra-tapahtumaan? Millainen se päivä oli sinulle?
Ystävä vinkkasi minulle tapahtumasta ja olimme siellä yhdessä hänen kanssa. Valmistauduin tapahtumapäivään etukäteen. Tein itselleni tehtävälistan päivää varten; ketä käyn tapaamassa ja mitä luentoja käyn kuuntelemassa. Kävin useilla ständeillä juttelemassa ja kartoittamassa minua kiinnostavia oppilaitoksia ja työnantajia. Keskustelut ständeillä olivat hyviä, kun pääsi aidosti tapaamaan ihmisiä ja kertomaan mistä on itse kiinnostunut. Aito kohtaaminen on niin paljon tuloksekkaampaa kuin mennä nettisivuille tai laittaa sähköinen hakemus ja kertoa siinä itsestään.
Mitä tapahtui tapahtuman jälkeen, miten sinun työnhaku eteni?
Tapahtuman jälkeen hain SYKLI:n koulutusohjelmaan suorittamaan laatu, ympäristö ja turvallisuusjohtamisen tutkintoa ja noin kuukausi tapahtuman jälkeen hain töihin Kierrätyskeskukseen, koska tapahtumassa kuulin sinne avautuvasta työpaikasta.
Kierrätyskeskus on nykyinen työnantajasi, kerrotko mitä työtä teet?
Koronan takia pääsin aloittamaan parin kuukauden viiveellä kesäkuussa 2020. Vastasin ensin reilun vuoden verran lajittelukeskuksen ja verkkokaupan tuotannosta ja nyt syyskuun alusta siirryin vetämään kuljetusyksikköä ja mm. lahjoittajapalveluiden kehittämistä.
Mitä vinkkejä annat UusioUra-tapahtumaan osallistuville työn/uuden uran etsijöille?
Tapahtumaan kannattaa valmistautua etukäteen katsomalla nettisivuilta millaisia näytteilleasettajia siellä on ja mitä he tarjoavat kävijöille. Kannattaa tehdä tehtävälista etukäteen.
Tapahtuma on eräänlainen markkinapaikka, jossa olet kuin ostaja liikkeellä. Aktiivisuus on avain asemassa, kannattaa jutella usean näytteilleasettajan kanssa.
Seuraava UusioUra-tapahtuma järjestetään 08.02.2022 klo 11-18 Kaapelitehtaalla Helsingissä.
Lisätietoja https://www.uusioura.fi/ Ilmoittaudu tapahtumaan täältä https://beta.oppia.fi/registration?voucher=MNAF9YTR&campaign=OSALLISTUJA&private=1
Tervetuloa tapahtumaan!